(VIDEO) Două cărți noi, proaspăt ieșite din tipar: povestea lui Fabien Bonnaire și misterele Deltei

Andrei Ruse

Deși în plină criză și cădere în gol a pieții de carte din RO (și din lume, în genere), iată că mai vin și vești bune. Am scos de curând la Hyperliteratura două cărți și, în ciuda momentelor grele prin care vor trece (fără lansări și o grămadă de planuri de promovare inițial gândite date acum peste cap), am speranța că tirajele lor nu vor sta la nesfârșit în depozitul nostru.

Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire,
de Ralu-Ana Avram

O poveste de început de secol XX (1919), din Provence, a unei familii de aristocrați aparent banale, dar în care falsitatea și aspirațiile mărunte ale personajelor demască un spectacol comic și grotesc uman. Este vorba în primul rând despre Fabien, copilul soților Francois și Mirelle Bonnaire, un „specimen” aparte, un băiat care abia împlinește 9 ani și abia așteaptă să devină bărbat și unul liber (referindu-se în special la spiritul său), preocupat de lectură și scris, însă înfumurat și radical cu toți cei din jurul său, care nu se ridică la pretențiile sale așa-zis culturale.

El se îndrăgostește (deși nu știe exact ce-i cu treaba asta și cu „amorul” în special) de Lia, una dintre slujnicele casei, aceeași persoană pe care tatăl său, plictisit de relația sa monotonă, vrea s-o posede cu forța și chiar reușește – aici intervine povestea dramatică a romanului, care relevă și condiția femeii și a clasei sociale nefericite din 1919. Apoi mai este Christine, sora lui Fabien, o adolescentă preocupată numai de mondenități și căsătorie, care în sfârșit își găsește un amant, însă acesta este mai mult atras de mama acesteia, de Mirelle, și viceversa. De aici, un întreg lanț de întâmplări la început amuzante, apoi neașteptate și ridicole, care te țin cu sufletul la gură până la final. Iar stilul Ralu-Anei Avram, o scriitoare la început de drum încă, este unul fantastic, mixând romanul între fantasticul viselor lui Fabien și realitatea de zi cu zi a acestei familii, în care reușește să dea mască cu mască jos fiecărui personaj, prin dialogurile lor și mai ales monoloagele interioare ale acestora.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Hyperliteratura cu 50% reducere și transport gratuit, alături de alte 9 titluri ale Editurii Hyperliteratura, în cadrul pachetului #stauacasășicitesc.

PS. Citiți aici și povestea despre cum plicul acestui manuscris a ajuns la Hyperliteratura, alături de povestea intrigantă a autoarei.

10 povești și rețete pierdute prin Deltă,
de Teodor Hossu-Longin

Al doilea titlu pe care l-am abia l-am scos din tipar este cartea-album a lui Teodor Hossu-Longin, încărcată de povești neștiute și reînviate din Deltă, îmbibată de un limbaj pe cale de dispariție, de obiceiuri și tradiții nemaiîntâlnite, de gastronomie, de istorie și legende, de turism nu în ultimul rând, de literatură și mai ales fotografie: este vorba de 100 de fotografii excepționale realizate de Valeriu Leonov, care însoțesc pas cu pas aceste zece istorisiri. Este, până acum, cel mai ambițios proiect de la Hyperliteratura, atât prin costurile sale (este un album de lux), cât și prin campania de crowdfunding și precomenzi, care a fost desfășurată între sfârșitul lui ianuarie și începutul lui martie din acest an, în care s-au implicat peste 200 de cititori, precomandând aproape 400 de exemplare. Astfel a luat naștere acest proiect aparte.

Desigur, toate planurile de promovare (zeci de lansări pe care le aveam în plan, și ele deosebite prin faptul că erau gândite ca alt gen de evenimente, în care partea culinară se îmbina cu cea literară) au fost date peste cap de situația actuală, însă, cum spuneam și la început, îmi păstrez optimismul legat de acest titlu (care trebuie văzut și pipăit, pozele digitale și clipurile nu surprind cu adevărat cum este acest album).

O puteți comanda aici, cu autograf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *