Suspendarea programului editorial la Hyperliteratura

După discuții cu mai mulți librari și achizitori de carte, care au simțit din plin pulsul aproape mort al vânzărilor din ultimele zile; după ce am fost înștiințat inclusiv de sistarea plăților pe o perioadă nedeterminată din partea mai multor difuzori; după ce am văzut câte librării fizice se închid, am decis câteva schimbări majore pentru planul editorial la Hyperliteratura din 2020. Deși ne aruncasem cu mare avânt în acest an, sperând că va fi și cel cu 20 de titluri publicate (adică cât publicasem în primii trei ani de activitate), o sumedenie de reeditări și mulți autori noi, pentru a evita dezastrul financiar, falimentul pe scurt, vom amâna majoritatea proiectelor pentru 2021.

Am apucat să publicăm în ianuarie deja Micul saturnian (prima carte din seria Lelian), de Octavian Soviany, ce se vrea a fi o tetralogie, care imediat după apariție s-a apropiat de 200 de exemplare vândute, însă în acest moment stagnează, evident. Planul nostru era ca cel de-al doilea volum al serie să apară la toamnă, undeva spre noiembrie, însă date fiind condițiile actuale mi-e greu să mai văd acest lucru realizabil. Am apucat totodată să publicăm a treia ediție din Casa din Strada Sirenelor, repaginată și cu un preț mai mic și sper să se vândă la fel de bine ca precendetele tiraje.

Plănuiam reeditarea romanului Rezidenți în Casa Visurilor (2018, tot la editura noastră), al zecelea al lui Radu Aldulescu, chiar luna aceasta, urmând ca pe vară să reedităm și cel mai apreciat roman al său, Amantul colivărăsei, pentru a începe să-i întregim seria de autor. Rezidenți în Casa Visurilor intră în acest moment în stand by, cu speranța că, dacă vom primi lichidități de la difuzori, să-l reedităm în luna mai, iar Amantul colivăresei să treacă în planul pentru 2021.

La fel, reeditările romanelor Viața lui Kostas Venetis (2010), de Octavian Soviany, sau Zaraza (2014), propria mea carte, care erau programate spre sfârșitul verii, se anulează. Și partea a II-a din traducerea Istoria familiei Sanson, memoriile ultimului descendent al celei mai mari dinastii de călăi ai Franței, în superba traducere a lui Octavian Soviany, se amână pentru 2021.

În tipografie avem în producție în acest moment cartea-album 10 povești și rețete pierdute prin Deltă, de Teodor Hossu-Login, care a avut o campanie de crowdfungind extraordinară (cu aproape 400 de precomenzi plătite); dar și Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire, a autoarei Ralu-Ana Avram. Ambele vor fi tipărite și vor intra în librării (și mai ales în librăriile online) de luna viitoare.

În acest moment avem în desfășurare o campanie de crowdfunding și precomenzi pentru Antologia George Vasilievici (1978 – 2010), la care țin (puțin spus) enorm, și vreau să o ducem la capăt, însă donațiile au stagnat și nu văd o soluție în acest moment. Dacă totuși cititorii se vor reactiva și vom atinge măcar 12.500 de lei (în acest moment avem 6.500 de lei strânși aproape din obiectivul de 15.000), o vom difinitiva. Altfel, o vom amâna până spre toamnă.

Un alt titlu la care sub nicio formă nu vom renunța va fi al doilea volum din Repertoarul amorului, de Stelian Tănase, best-seller-ul anului trecut, cu 18.000 de exemplare publicate și spre 15.000 vândute. Manuscrisul va fi predat editurii în iulie – august și îl vom publica ori spre mijlocul lui august, ori început de septembrie.

Un alt titlu care ne dorim să rămână în planul editorial este Rock în Noul Mileniu, a treia parte și ultima din trilogia Istoria ROCKului românesc, care era programat spre publicare pentru luna octombrie (la aniversarea Colectiv, căci acest volum este dedicat Colectiv), însă nu putem fi siguri în acest moment că manuscrisul va fi finalizat de Nelu Stratone, din cauza problemelor sale de sănătate. Dacă, totuși, Nelu va reuși să îl termine, vom face toate eforturile pentru a-l publica.

Așadar, vor mai ieși anul acesta: 10 povești și rețete pierdute prin Deltă, Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire, (sper, cu toate sacrificiile necesare) Antologia George Vasilievici, Repertoarul amorului – volumul al II-lea, alte 69 de povești de dragoste din istoria lumii și, poate, Rock în Noul Mileniu. De restul cărților (pe care nici nu le-am pomenit aici) din planul editorial nu mai pot garanta în acest moment absolut nimic. Voi sta de vorbă cu fiecare autor în parte și vom lua deciziile necesare la timpul potrivit, pentru că multe se pot schimba în numai câteva zile, dapăi câteva luni.

Tot ce pot garanta este că, luând aceste decezii, autorii vor avea plățile drepturilor de autor în conturi (atâtea câte vor fi, cu eventuale întârzieri care se anunță, cât mai mici cu putință, dar ei sunt prioritari), nu vom avea datorii către alți colaboratori (redactori, tehnoredactori, corectori șamd) și nici către tipografii. Iar eu voi face tot ce îmi va sta în putință să găsesc soluții pentru a ieși cu bine din acest impas nefericit. Dacă vreți să ne ajutați, tot ce aveți de făcut este să cumpărați cărți de la Hyperliteratura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *