Romanul SONI: ebook gratuit

Andrei Ruse, Soni, ebook gratuit

Povestea romanului SONI începe în 2008 și reprezintă două lucruri: trecerea mea (definitivă) de la poezie (debutasem în 2007 cu volumul Black Job, la Ed. Vinea) la proză și apoi recunoașterea de către publicul larg. În 2008, la cam o lună după apariție și primul tiraj de 1.000 de exemplare epuizat (Ed. Tritonic), a fost numită o „carte-cult” și avea în jur de 200 și ceva de recenzii în presă și mai ales în online. A fost prima carte cu video-trailer din România (ce vremuri…) și tot prima cu o campanie făcută în blogosfera din țară (peste 30 de bloggeri de atunci implicați, cei mai cei, cu reacții extraordinare). Cartea a avut și un blog dedicat (închis prin 2010), iar vâlva creată de către publicul mai ales adolescentin (pentru că este o carte teen-lit în primul rând) a fost peste măsură, în toată țara. Probabil vreo 25-30 de lansări prin țară (lecturi și în străinătate), cu săli pline, probabil cea mai mare la Iași (mulțumesc încă o dată ieșenilor că mă fac să mă simt ca un rock star), cu peste 200 de participanți.

Odată cu acest succes, SONI mi-a atras și destul de multă antipatie. A devenit o carte pe atât de iubită, pe atât de urâtă, și înțeleg foarte bine de ce. Pentru că nu are pretenții literare deosebite (repet, este un teel-lit, și nu în ultimul rând un debut), iar vânzările foarte mari și „faima” ei au deranjat pe mulți.

Povestea Soniei, pe al cărei orgoliu îl cheamă Patrocle, care la 26 de ani află că are cancer la stomac și jumătate de an de trăit, a fost un fel de carpe-diem literar al unei gererații de cititori. Elemente precum mailurile dintre mine și personaj (fictive de altfel, am tot spus-o răspicat) au dat senzația chiar că SONI a existat cu adevărat. Mi s-a pus de mii de ori întrebarea: SONI e vie? Și chiar am fost „jignit” la un moment dat astfel: mare rahat de carte ce ai scris, noroc că ți-a dat o tipă bolnavă de cancer jurnalul ei. SONI e cât se poate de vie în imaginația mea și probabil cea a cititorilor, dar este 100% produsul minții mele.

Soni, Andrei Ruse, la Iasi

După două ediții la Ed. Tritonic (în jur de 3.000 – 4.000 de exemplare vândute, nu mai știu exact), în 2012 a apărut ediția a III-a a cărții, revizuită drastic, la Ed. Polirom (unde un alt prim tiraj s-a epuizat repede). Este și varianta finală a cărții. La sfârșitul lui 2014 apoi, am semnat un contract cu Ed. RAO, care a republicat-o în ediție de carte de buzunar, și a vândut undeva la peste 2.500 de exemplare (sau poate chiar mai mult? – n-am mai primit un semn demult, mai ales că a expirat și contractul dintre noi), în total (din 2008 și până în prezent), vânzările apropiindu-se de 10.000 de exemplare. Este foarte posibil să le fi și depășit, pentru că nu îmi pot pune baza în rapoartele de vânzări ale editurilor (chiar eu am găsit, de exemplu, o ediție total diferită față de cele „oficiale”, un alt tiraj printat adică, cu modificări pe copertă și formatul puțin modificat).

Lăsând însă cifrele la o parte, SONI este startul meu. Dacă romanul Zaraza (2014), pe care l-am publicat ca ebook gratuit zilele trecute, (și a depășit deja 2.000 de download-uri, vă mulțumesc!) este cel prin care am devenit cu adevărat scriitor, SONI este începutul drumului meu și tot ce a fost legat de cartea asta (și au fost sute de lucruri) m-a emoționat peste măsură.

La 12 ani de la debutul meu, așadar, după ce toate contractele cu editurile au expirat și mi-am reluat drepturile de autor înapoi, e timpul să o „eliberez”. Și să ajungă la cât mai mulți cititori, ca ebook gratuit.

Lectură plăcută și nu uitați să vă abonați la Newsletter-ul meu și pentru alte surprize. 🙂

SONI, Andrei Ruse, ebook gratuit pdf carte electronica

305 Downloads

1319 Downloads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *