De ce s-a supărat lumea pe Nicușor Dan?

Înțeleg că unii simpatizau cu Vlad Voiculescu și asta e foarte, foarte ok, dar dezamăgirea în masă din partea susținătorilor lui venită în ultimile zile mi s-a părut „ușor” deplasată. Deși sunt un susținător al lui Nicușor Dan încă de acum patru ani (de fapt chiar dinainte…), nu am nimic împotriva lui Vlad Voiculescu și, dacă situația ar fi fost altfel, cu ceva nod în gât – dar atât și nimic mai mult –, aș fi pus ștampila pe el fără mari regrete.

Însă sunt ferm convins că: 1. nu ar fi obținut niciodată sprijinul majorității partidelor de dreapta și, automat 2: nu ar fi câștigat primăria în fața dezastrului numit Firea și tot cu ea ne-am fi pricopsit (și încă nu e bătălia gata, de fapt, mai avem această neșansă la orizont, că de prostie nu ducem lipsă…).

Deși amândoi sunt politicieni „noi”, Nicușor Dan e totuși „vechi”. Se luptă pentru primăria asta de m-am plictisit eu de când (din 2012 pentru a candida, dar pentru cine are memoria mai scurtă, din 2006 cu Asociația Salvați Bucureștiul – adică 14 ani de activism intens și luptă cu mafia locală, cu zeci de procese câștigate pentru salvarea patrimoniului din capitală) și argumentul suprem pentru mine este ceea ce a făcut și face de atâția ani pentru orașul ăsta. Cred că cine este mâhnit peste măsură de faptul că el va fi candidatul principal al dreptei, ori e ignorant, ori e neinformat. Și oricum, nu avem luxul preferințelor acum, în 2020.

Când îl ascult când vorbește despre București (și atenție, sunt bucureștean din valah în valah, nici măcar de două sau trei generații, cunosc orașul pe toate părțile și din străfunduri, cu toată istoria lui – și dacă nu mă crezi, citește romanul meu, Zaraza, ca să pricepi cât îl și iubesc), n-am cum să nu observ că omul chiar știe ce spune: de la faptul că are planuri reale, palpabile, cu soluții cât se poate civilizate (serios, mai puteți respira și circula în orașul ăsta?), până la cele mai mici detalii din care arată că își cunoaște extrem de bine „urbea”. I-ați citit programul cu atenție sau, mi se pare mie de la o poștă, că valurile de indignare țin mai mult de „fețele” candidaților?

Ce nu are clar Nicușor Dan (deși se vede că a lucrat mult la felul în care comunică ultimul timp) este carisma. Dar noi avem nevoie de un primar, nu de încă un politruc corupt și nepriceput, care să dea bine pe sticlă.

Programul lui Vlad Voiculescu e și el foarte ok (bine, am mici dubii legate de potențialul lor realist de realizare), dar nu cred că e timpul lui acum.

Pornind de la o chestiune măruntă, dar importantă mai ales: Nicușor Dan are 50 de ani, Vlad Voiculescu 37. Diferența de vârstă e aproape egală cu anii pe care Nicușor Dan i-a dedicat pentru București… Înțelegeți sper unde bat. Vlad Voiculescu are tot timpul (și nu încă 13-14 ani, nu) să ne arate că e mai competent și să câștige primăria data viitoare. Dar hai să respectăm mai ales MUNCA și PERSEVERENȚA acestui om, care și data trecută a fost la un pas s-o bată pe Firea și nu cu susținerea de azi.

Problema însă e alta ACUM (și nu peste zece ani, când dacă nu o să schimbăm nimic, o să murim carbonizați stând în trafic): Firea. Știm toți că nu se mai poate. Ajunge! Și în problema de față, Nicușor Dan a obținut întreg sprijinul dreptei, de la USR la PNL la PMP. Nu am vreo afinitate pentru vreunii, dar e o realizare care acum câteva zile, nu luni, nu ani, părea imposibilă. Și nici măcar nu e o trădare, omul ăsta își face campanie de la alegerile locale trecute (!) și de doi ani, mai ales în ultimele luni, tot spune că urmează să discute cu toate forțele de dreapta. A fost nu doar consecvent, dar a arătat (spre deosebire de „contracandidatul” său) că are și cojones politicus. Da, fraților, politica înseamnă negociere și sacrificii și să știi cum și când să acționezi, ca să câștigi, să poți schimba lucrurile, asta nu înseamnă că nu ai coloană vertebrală, cum au sugerat unii… Că dacă e s-o luăm așa, coloane nevertebrală are unul care amână de luni întregi (suntem în martie deja!!!) dezbateri reale și modul în care să aleagă candidatul potrivit. Continuul bullshit de la cap la coadă și o tărăgăneală nesfârșită, marca PLUS &co, de care eu unul m-am săturat. Probabil, după ei, ar fi anunțat cadidatul la două zile după alegeri, n-am niciun dubiu.

Acum însă avem o șansă uriașă… ieșită din șapte mii două sute treizeci și trei de conjuncturi politice, but who cares? Nicușor Dan e un candidat independent și nu al vreunui partid, iar asta mi se pare extraordinar. Și a reușit să obțină sprijinul tuturor! Că, ce să vezi, fără ei, că-i iubim sau urâm, nu se poate.

Dacă nenorociții care ne conduc nu ar fi făcut cea mai nedemocratică strategie, anume votul dintr-un singur tur, și am fi avut două, era totul în regulă și nu mai aveam discuția asta. May the best win, dar nu e… Dacă am fi avut votul în două tururi și acum patru ani, Nicușor Dan ar fi câștigat primăria data trecută – aici e matematică simplă – și altfel ar fi stat lucrurile acum… Asta e… Dar acum de ce să te îmbufnezi? Că nu e fix „salvatorul” preferat de tine, așa cum l-ai visat tu de când erai mic?

Hai să ne bucurăm că avem un candidat care nu-i corupt, independent, și care de 14 ani ne-a arătat că-i pasă de orașul pentru care candidează. Hai să ne bucurăm că am avut și de unde „alege”, și că poate (mai mult ca sigur) peste patru ani, mâhnitule, lucrurile vor sta cu totul diferit, iar Vlad Voiculescu, dacă vrea cu adevărat funcția asta, o va obține atunci. Și atunci, dacă va fi să fie, va veni nu după patru ani de administrație Firea, ci după patru de „politică” marca Nicușor Dan, cred că e o diferență indiscutabilă.

Și dacă nu ne bucurăm, hai atunci să ne imaginăm cum ar fi fost să nu existe un candidat unic din partea opoziției și cum ar fi fost ca PNL să vină cu Rareș Bogdan. Și întrebarea mea e asta: Ai fi preferat să ai de ales între Rareș Bogdan și duamna Firea? Că asta ar fi fost! Sau pe niciunul și să-l ai, cu bune, cu rele (care or fi relele încă nu știu…) pe Nicușor Dan, BONUS cu șansa ca ACUM Vlad Voiculescu să facă parte din consiliu / administrație șamd? Iar DUBLU BONUS, peste patru ani, să avem de ales între doi candidați super faini, că poate vom avea două tururi?

Am senzația că de la atâta PuieMSD, am rămas doar cu *uia și nu mai putem face nimic decât s-o dăm și s-o luăm, fără să ne mai folosim creierul…

PS:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *