Andrei Ruse scriitor

Andrei Ruse s-a născut în decembrie 1985, în București. Este scriitor, editor de carte și promoter cultural.


Cărți

A debutat cu volumul de poezie Black Job (Ed. Vinea, 2007), dar apoi s-a dedicat prozei în totalitate. Primul lui roman, SONI (Ed. Tritonic, 2008, 2009; Ed. Polirom, 2012; Ed. Rao, 2015; Ed. Hyperliteratura, 2023), povestea unei tinere de 26 de ani diagnosticată cu cancer, care află că are numai jumătate de an de trăit și pornește într-o călătorie urbană tumultoasă plină de sex și droguri pentru a înțelege sensul libertății și existenței ei, a fost una dintre cele mai dezbătute cărți în online la momentul ei, cu sute de recenzii și reacții, prima carte cu video-trailer din România și printre primele titluri pentru adolescenți apărute la noi, considerată un best-seller, depășind 10.000 de exemplare vândute și ajunsă în prezent la a V-a ediție.

A continuat cu romanul Dilăr pentru o zi (Ed. Polirom, 2011), încercarea unui polițist de a prinde un traficant de droguri din capitală pentru a avansa rapid în carieră, însă este nevoit să consume câteva dintre stupefiante timp de câteva ore și ajunge să aibă o serie de revelații despre sine și lume, care îi vor schimba viața în totalitate.

Câțiva ani mai târziu, a primit o bursă importantă în Germania, la prestigioasa Akademie Schloss Solitude (Stuttgart, 2012), unde a început să scrie primul său roman istoric, Zaraza, tratând ascensiunea și decăderea unuia dintre cei mai mari dizeuri ai interbelicului, Cristian Vasile. A publicat cartea după o perioadă de documentare intensă ce a durat aproape trei ani (Ed. Polirom, 2014, 2016; Ed. Hyperliteratura, 2021, 2023), iar aceasta s-a bucurat rapid de succes, ajungând la încă patru reeditări. A fost desemnat și Romanul anului 2014 (votul cititorilor, site-ul Bookaholic) sau Cea mai bună carte din 2014 (site-ul Carticusuflet.ro), iar Răzvan Mazilu și-a bazat un spectacol musical pe acest proiect.

A urmat Despre tristețea femeilor frumoase (Ed. Hyperliteratura, 2019), o serie de proze scurte fantastice (unele și biografice), scrise în perioada 2014 – 2018, în care sensul propriu de „frumusețe” este alterat, iar traumele suferite de personajele feminine din aceste povești devin puteri supranaturale. Cartea a ajuns la a treia retipărire în primele luni de la apariție.

Proiectul la care a lucrat în ultimii ani este trilogia Ultimul împărat nemuritor, inspirată din basmul Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte, din mitologia și folclorul românești. Prima parte, Cartea Blestemelor, a apărut în martie 2022 și a avut deja două retipăriri, devenind unul dintre cele mai iubite fantasy-uri românești din ultimii ani. A doua parte, Cartea Ielelor, a apărut în iunie 2023, depășind 1.000 de exemplare precomandate de public și ajungând pe Locul I în topul vânzărilor Cărturești mai bine de două luni. Ultima parte a seriei, Cartea Plângerii, a ieșit în mai 2024.

Totodată, i-au fost traduse texte în diverse reviste sau antologii din Europa (Anglia, Germania, Cehia sau Serbia) și a susținut lecturi publice în străinătate.


Alte proiecte

În 2012, a inițiat revista online Hyperliteratura, care a devenit una dintre cele mai citite publicații de cultură din țară în perioada 2014-2016 (cu aproape 500.000 de vizitatori unici pe lună, o pagină a comunității de Facebook de peste 150.000 de fani și unde a elaborat foarte multe campanii de promovare de carte, colaborând cu cele mai importante librării și edituri din țară). În 2015, a coordonat și publicat o antologie a celor mai bune materiale publicate de echipa revistei, 69 de motive stupide să te apuci de citit. După o activitate de șase ani, în 2018, a închis revista, planurile sale dedicându-se editurii cu același nume.

În paralel, s-a ocupat de probleme care au ținut de promovarea de carte din România, căutând și soluții alternative de finanțare (a apropiat conceptul de crowdfunding în peste 25 de proiecte inițiate fie direct de el, fie coordonate împreună cu alții; a ținut și conferințe pe această temă, venind în sprijinul start-up-urilor din zona culturală) și are o experiență de peste zece ani în zona de editare de carte, comunicare și marketing cultural. A lucrat pentru mai multe edituri, în zona de media și publicitate, a cochetat o perioadă și cu jurnalismul cultural, iar din 2016 este antreprenor.


Editura Hyperliteratura și Zaiafet

În 2017, a înființat Editura Hyperliteratura. Programul editorial se concentrează pe trei colecții: proză contemporană, istorie, iar din 2021 comunicare și marketing, 100% românești. Proiectele sale de suflet, pe care le-a și coordonat, sunt Istoria Rockului românesc (Nelu Stratone), seria Memorialul Durerii (Lucia Hossu-Longin), și O poveste a literaturii române (Octavian Soviany, în pregătire – est. 2025).

Din 2022, este colaborator constant al canalului Zaiafet. Din septembrie 2023, este realizatorul emisiunii lunare ZaiaBook, susținută de Libris.ro, în care face recomandări de carte și analizează noutățile de piața de carte românească, dezvăluind totodată publicului o sumedenie de povești din istoria lumii literare. ZaiaBook este printre singurele emisiuni 100% dedicate cărților, atât din online cât și din mass-media, cu o audiență medie de 25-30 de mii de vizionări unice per ediție.