Biografie

Andrei Ruse s-a născut în decembrie 1985, în București. Este scriitor, editor de carte și promoter cultural. Este cunoscut în special pentru romanele SONI și Zaraza și este inițiatorul și directorul Editurii Hyperliteratura.

Cărți

A debutat în 2007 cu volumul de poezie Black Job (Ed. Vinea), iar în anul următor a publicat primul lui roman, SONI (Ed. Tritonic, 2008, 2009; Ed. Polirom, 2012; Ed. Rao, 2014), povestea unei tinere de 26 de ani diagnosticată cu cancer, care află că are numai jumătate de an de trăit și pornește într-o călătorie urbană tumultoasă plină de sex și droguri pentru a înțelege sensul libertății și existenței ei. A fost una dintre cele mai dezbătute cărți în online la momentul ei, cu sute de recenzii și reacții, prima carte cu video-trailer din România și printre primele titluri teen-lit apărute la noi, considerată un best-seller, apropiindu-se de 10.000 de exemplare vândute și ajunsă în prezent la a patra ediție.

În 2011, a continuat cu romanul Dilăr pentru o zi (Ed. Polirom). Câțiva ani mai târziu, a primit o bursă importantă în Germania, la prestigioasa Akademie Schloss Solitude (Stuttgart), unde a început să scrie Zaraza, tratând ascensiunea și decăderea unuia dintre cei mai mari dizeuri ai interbelicului, Cristian Vasile. După o perioadă de documentare de aproape trei ani, a publicat romanul istoric în 2014 (Ed. Polirom), iar acesta s-a bucurat rapid de succes, ajungând până acum la încă două reeditări, dintre care una în colecția TOP10+. A fost desemnat și Romanul anului 2014 (votul cititorilor, site-ul Bookaholic) sau Cea mai bună carte din 2014 (site-ul Carticusuflet.ro).

În 2019, a publicat Despre tristețea femeilor frumoase (Ed. Hyperliteratura), o serie de proze scurte fantastice și biografice, scrise în perioada 2014 – 2018. Cartea a ajuns la a treia retipărire în primele luni de la apariție.

I-au fost traduse texte în diverse reviste sau antologii din Europa (Anglia, Germania, Cehia sau Serbia) și a susținut lecturi publice în străinătate.

Alte proiecte

A organizat nenumărate evenimente culturale, lansări, conferințe și dezbateri. Totodată, a deschis sau administrat și multe publicații sau comunități online dedicate literaturii (Sketche, ROcultura, Boomlit ș.a.).

În 2012, a inițiat revista online Hyperliteratura, care a devenit una dintre cele mai citite publicații de cultură din țară în perioada 2014 – 2016, cu aproape 200.000 de vizitatori unici pe lună, o pagină de Facebook de peste 150.000 de fani și unde a elaborat foarte multe campanii de promovare de carte, colaborând cu cele mai importante librării și edituri din țară. În 2015, a coordonat și publicat o antologie a celor mai bune materiale publicate de echipa revistei, 69 de motive stupide să te apuci de citit, carte ce s-a vândut în peste o mie de exemplare la numai câteva săptămâni după apariție.

După o activitate de 6 ani, în 2018, revista Hyperliteratura a fost închisă, planurile sale dedicându-se exclusiv editurii cu același nume.

Editura Hyperliteratura

La sfârșitul lui 2016, a înființat Editura Hyperliteratura, un proiect prin care și-a propus să adune unii dintre cei mai buni autori români contemporani, oferindu-le drepturi financiare mai mari față de editurile „tradiționale” în primul rând, dar și o platformă de promovare mult mai coerentă pentru titlurile lor, atât online, cât și prin programe de lansări și turnee de carte în toată țara.

Editura a debutat cu un proiect semnat de Nelu Stratone și coordonat de Andrei Ruse și colegul său, Radu Toderaș, Istoria ROCKului românesc. În 2017, a deschis și colecția de proză a editurii, în care au fost publicați autori importanți ca Octavian Soviany sau Radu Aldulescu, continuând cu Jean-Lorin Sterian și Ralu-Ana Avram (debut). Colecția de istorie a continuat cu publicarea cărților din celebra serie Memorialul Durerii, a Luciei-Hossu Longin, Ordinul Templierilor – între istorie și legende, de tânărul Emanuel Iavorenciu (debut), Istoria familiei Sanson (1862, traducere de Octavian Soviany), memoriile ultimului descendent al celei mai mari familii de călăi ai Franței, sau mai ales Repertoarul amorului – 69 de povești de dragoste din istoria lumii, de Stelian Tănase, best-seller-ul românesc al anului 2019, cu aproape 20.000 de exemplare vândute.