Cărți și scriitori

20 de cărți la Hyperliteratura în 2020, are you f**king ready?

În 2019, am publicat la Hyperliteratura șase cărți, dintre care trei au fost semnate de autori noi pentru editură (Stelian Tănase, Jean-Lorin Sterian și Emanuel Iavorenciuc – și asta fără să mă pun și pe mine, care nu publicasem încă la propria-mi editură până la Despre tristețe femeilor frumoase) și câteva premiere: primul debut (Ordinul Templierilor. Între istorie și legende), prima traducere (memoriile ultimului descendent al celei mai mari dinastii de călăi a Franței, Istoria familiei Sanson – Șapte generații de executori (1688 – 1847), volumul I, în traducerea lui Octavian Soviany), dar mai ales am dat best-seller-ul românesc al anului (Repertoarul amorului, de Stelian Tănase), cu aproape 20.000 de exemplare vândute – vezi povestea AICI. Am lucrat enorm pe partea de distribuție și promovare și cred că lucrul ăsta s-a simțit poate cel mai bine.

În 2018 publicasem opt titluri, iar în 2017 tot în jur de șase, deci cumva rămăsesem în aceeași linie, însă 2020 se anunță pentru noi chiar spectaculos și cred că este anul cel mai important pentru Hyperliteratura de până acum – an decisiv efectiv –, în care vom vedea dacă din experiența cumulată în primii trei ani, putem schimba macazul și crește considerabil: aproape 20 de titluri (care includ și reeditări, într-adevăr) și numai opt în prima jumătate, iar la câteva voi face referire în acest articol.

Pentru mine personal e chiar un an definitoriu, în care îmi voi testa capacitățile de editor și promoter de carte. În fiecare an crescut câte puțin, cu fiecare autor nou venit, cu fiecare lanț de librării în care am mai intrat, cu fiecare proiect și campanie de crowdfunding, iar anul ăsta am decis să „joc” aproape toate cărțile pe care le am, la propriu.

 

Seria Lelian și prima ei carte: Micul saturnian,
noul roman al lui Octavian Soviany

Micul saturnian

În ianuarie, am scos noul roman al lui Octavian Soviany, Micul saturnian, primul din tetralogia Lelian, inspirată din viața lui Paul Verlaine, care deja face vâlvă mare printre cititori – chiar demult n-am mai primit atâtea și atâtea mesaje de laudă pentru o carte.

Cartea a ieșit „însoțită” de a treia ediție, revizuită și repaginată, a romanului Casa din Strada Sirenelor, publicat în 2017 inițial și vândut în peste 2.000 de exemplare. Spre toamnă, va apărea și continuarea Lelianului, Îmbarcarea către Cythera, apoi volumul al II-lea din Istoria familiei Sanson (una dintre cărțile mele preferate de istorie alltime, trilogie, cu primul volum apărut în noiembrie anul trecut), dar și reeditarea unuia dintre cele mai bine vândute romane ale lui Octavian Soviany, Viața lui Kostas Venetis (2011), care să-i întregească seria de autor.

 

Seria de autor Radu Aldulescu
Rezidenții și Colivăreasa

Și că tot vorbim de serii de autori, în martie vom reedita cel de-al zecelea roman al lui Radu Aldulescu, Rezidenți în Casa Visurilor (apărut pe sfârșit de mai 2018), pentru că primul tiraj a fost epuizat. Va fi o ediție revizuită și repaginată, cu un preț mai accesibil publicului (o diferență de aproape 10 lei față de ediția trecută), iar undeva fie la începutul verii, fie la sfârșitul ei, vom reedita cel mai de succes roman al lui Aldulescu, cel care a stat și la baza filmului Terminus Paradis, vândut în nenumărate ediții și tradus în Franța, considerat de critici ca fiind în top 100 cărți scrise în România vreodată, Amantul colivăresei. Iar pe viitor, ne propunem să-i reedităm la Hyperliteratura lui Radu Aldulescu toate cărțile (nu mai puțin de opt), câte unul sau două titluri în fiecare an.

 

Prima carte album a editurii:
poveștile din Deltă ale lui Teo Hossu

Chiar în timp ce scriu, este în plină desfășurare campania de crowdfunding pentru cartea-album 10 povești și rețete pierdute prin Deltă, de Teodor Hossu-Longin, „acompaniat” de 100 de fotografii ale lui Valeriu Leonov, un proiect în care se îmbină istoria, literatura, gastronomia, fotografia și chiar turismul.

În acest moment mai sunt exact două săptămâni în care puteți precomanda cartea, ajutându-ne astfel să strângem fondurile necesare publicării ei; suntem la 75% din obiectiv, adică la aproximativ 22.500 lei strânși din totalul de 30.000 propus și s-au implicat până acum nu mai puțin de 168 de susținători (!). Dacă depășim sau atingem suma stabilită, deși este tot mai greu, va fi cea mai mare campanie de crowdfunding făcută în România pentru o carte vreodată. Te poți implica și tu AICI.

Totodată, dacă acest proiect va merge bine (iar investiția este cea mai mare făcută de noi pentru o carte, pentru că este un album de lux, cu costuri enorme – și prețul pe măsură, va costa undeva spre 100 de lei), nu este și prima carte de acest gen pe care o vom publica. Sunt nenumărate locuri cu povești fascinante ascunse, locuri unde folclorul autohton poate fi reînviat cu „cârligele” de marketing și mai ales literatură necesare.

 

Antologia George Vasilievici (box set)

Unul dintre proiectele cu o implicare emoțională aparte pentru mine este readucerea în prim plan a lui George Vasilievici (1978 – 2010), unul dintre cei mai influenți scriitori ai anilor 2000, poet excepțional și un prozator cel puțin inedit prin romanele sale pline de fantezie, și nu în ultimul rând un bun prieten, de la care, atât ca scriitor, dar ca și om, am învățat enorm de multe lucruri. Am scris despre povestea noastră tot pe blogul meu, AICI. Antologia „în cutie” va cuprinde două volume: Poezia (o selecție a celor cinci volume a sale), parte ce va fi coordonată de Claudiu Komartin; și Proza, cele două romane, YoYo și Viseptol (publicat post-mortem), dar și proze scurte inedite, coordonată de mine. Alături de noi fiind și scriitorii Miki Vieru și Mugur Grosu, cărora le mulțumesc de pe acum.

În luna martie, vom demara o campanie de crowdfunding și precomenzi în scopul promovării în special a acestor cărți, dar și pentru suportul financiar pe care cititorii ni-l pot acorda. Antologia va fi lansată pe 10 aprilie, când se împlinesc exact 10 ani de la dispariția autorului.

 

Povestea lu Fabien Bonnaire
și a autoarei sale misterioase

Povesteam într-un articol trecut o întâmplare bizare legată de o scriitoare care de ani de zile trăiește ruptă de realitatea cotidiană și se lipsește de tehnologie (nu are nici măcar adresă de e-mail), dedicându-se în totalitate scrisului. Cred că Ralu-Ana Avram este o autoare care va fi descoperită cu mult entuziasm de către public. În martie, lansăm primul ei roman, Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire (și Doamne, ce-mi doresc să vă placă și să fie cumpărat, pentru că mai are patru minunății scrise deja și, fără să exagerez, dacă acest prim roman devine un mic hit, mă gândesc să abordez următorul titlu chiar spre toamă).

Când împlinește nouă ani, micuțul Fabien începe deja să viseze la ziua când va deveni un bărbat și va desluși toate tainele vieții. Tot atunci se îndrăgosește de una dintre slujnicele familiei sale, pe care tatăl său vrea s-o posede. Iar când mama sa este atrasă de proaspătul iubit al surorii sale, lucrurile par să ia întorsături neașteptate în familia Bonnaire. O poveste din înaltă clasă a Provence-ului începutului de secol XX, în care ipocrizia, falsitatea și aspirațiile mărunte produc un spectacol grotesc al caracterelor umane.

 

***

Iar acestea sunt numai planurile din următoarele luni.

Tot până în vară sau spre începutul ei, îmi doresc enorm să reeditez romanul meu de suflet, Zaraza.

Și tot atunci va fi un alt debut în proză, al omului de radio Alexandru Rusu, un thriller politic acid care reflectă o lume pe care o veți găsi, din nefecire, foarte apropiată de realitatea românească. O lume din spatele politicienilor, a oamenilor de afaceri și a presei. Mai multe însă vă voi spune după ce vom stabili și un titlu final și manuscrisul va fi 100% gata, momentan e în ultimul stadiu de cizelare.

Spre toamnă, o să avem volumul al II-lea al best-seller-ului Repertoarul amorului, de Stelian Tănase, cu care avem deja înțelegeri de promovare și distribuție, dar mai multe nu spun acum…

Dacă lucrurile merg bine și pentru Nelu Stratone, care a avut mari probleme de sănătate în ultimul timp, vom încheia în sfârșit și trilogia Istoria ROCKului românesc, cu ultimul volum, la care acum autorul lucrează. Va fi volumul dedicat #Colectiv și vrem să-l scoatem chiar în perioada octombrie – noiembrie a lui 2020.

Ca să nu mai zic de reîntregirea colecției Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin, unde spre sfârșitul anului nu doar că vom reedita cărțile publicate de până acum, dar pregătim și noul volum dedicat Fenomenului Pitești.

Vor veni și alți autori noi, dar încă e foarte devreme să spun acum câte alte proiecte mai avem în plan; gândim inclusiv un prim concurs de debut (care va purta numele George Vasilievici), pe care să îl organizăm anual, pentru tineri prozatori.

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe:
  • 191
    Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *